Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Épül a második megkerülő csatornás, természetvédelmi hallépcső a békésszentandrási duzzasztónál. Az élőhely védelmét és annak helyreállítását célzó programot a Körösökön működő három duzzasztónál, - Biológia magazin
részletek »

Természetvédelmi hallépcső épül a békésszentandrási duzzasztónál

A biológia az élőlények eredetének, leszármazási kapcsolatainak, testfelépítésének és működésének megismerésével foglalkozik. A magazin célja, hogy bemutassa a biológia fogalmait, továbbá érdekes és hasznos cikkeket közöljön a témában.
Biológia magazin
Itt vagy: Biológia magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Természetvédelmi hallépcső épül a békésszentandrási duzzasztónál
Természetvédelmi hallépcső épül a békésszentandrási duzzasztónál
Épül a második megkerülő csatornás, természetvédelmi hallépcső a békésszentandrási duzzasztónál. Az élőhely védelmét és annak helyreállítását célzó programot a Körösökön működő három duzzasztónál, Körösladányban, Békésszentandráson és Békésen a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság az Új Széchényi Terv Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretéből elnyert brüsszeli támogatás segítségével valósítja meg.
A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság célja a területén működő duzzasztók természetkárosító hatásainak megszüntetése, a folyók természetes vízi világának és az őshonos halfaunáknak a védelme - tájékoztatta a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI-t. Bak Sándor elmondta: az EU száz százalékban nyújt vissza nem térítendő támogatást megkerülő csatornás hallépcsők kiépítésére a duzzasztóknál.
Hirdetés

Az igazgatóság működési területén, a Körösökön három duzzasztó működik, ebből a Hármas-Körösön Körösladánynál befejeződött a hallépcső építése, Békésszentandrásnál zajlanak a kivitelezési munkálatok. Békésen, a Kettős-Körösön a környezetvédelmi projekt a tervezési fázisnál tart.

A több mint félmilliárd forintból megvalósuló, háromlépcsős beruházás célja, a halak és a vízi makro-gerinctelenek védelme a Körösökön. A hallépcsők segítségével a vízivilág élőlényei duzzasztási időszakban természetes módon tudnak átjárni az al- és felvízi víztestek között - mondta a szakember, hozzátéve: a Körösök nagyvízi medrei rendkívül értékes, természetes állapotú vizes élőhelyek, a Natura 2000 hálózatba tartoznak, a Körös-Maros Nemzeti Park részei. A halfaunák vizsgálatai alapján a folyók beruházással érintett szakaszain a befogott halak mintegy harminc igen értékes fajt képviselnek, közülük több természetvédelem oltalom alatt áll.

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság a békésszentandrási megkerülő csatornás hallépcső kiépítésére 238,41 millió forintot nyert a KEOP-ból. A beruházás kivitelezése 2015-ben fejeződik be.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - békésszentandrási duzzasztó, hallépcső, természetvédelem
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-11-11 13:05:22
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü